Poradna Lednice


Autor: | Vloženo: 27.01.2020 000 16:03 | Témata: Poradna Lednice

Lednice v chladu nemrazí

Dobrý den,
na chatě máme kombinovanou lednici whirpool a mrazák v takto chladném počasí nemrazí na 100 procent. Pomohla by výměna lednice která má manuální termostat?

  • Zlomenina

    Zlomenina

    28. ledna 2020

    Je to trochu bizarní, ale aby fungovalo chlazení uvnitř ledničky či mrazáku, musí fungovat odpařování chladícího média ve výparníku vně ledničky. Chladící směs a tlakové poměry uvnitř agregátu jsou namíchané tak, aby umožňovaly optimální provoz při obvyklých bytových podmínkách, tedy kolem 20 stupňů Celsia. Když vnější teplota klesne, začne zadrhávat odpařování a tím začne zlobit vnitřní chlazení. V dávnější minulosti byly náplně chladících okruhů jiné, teď se v běžné lednici setkáte se chladivem, které potřebuje minimálně cca 16 stupňů. Dá se koupit i lednice fungující při desíti stupních. Schopnost provozu při nižší vnější teplotě už mají jen zcela speciální výrobky.
    Existuje řešení pro bastlíře - pokud je výparník lednice přístupný, vyrobte si k němu nějaké ohřívací zařízení, které bude povrch výparníku udržovat na teplotě mezi 15 až 20 stupni Celsia. Pak může lednice stát teoreticky i v nevytápěné kůlně a bude fungovat, dokud nedojde k problémům s vnější vlhkostí či námrazou. Ale žádný výrobce ledniček vám takový postup nebude schvalovat.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (24)
    • Ne (1)

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.